Mantarlı Karnıyarık

         
           Soframızın baş yapıtlarından, tabiki de Karnıyarık  :)

            Malzemeler    
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet orta boy soğan
  • 250 gr. kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • 2 adet mantar
  • 1 adet domates


            Yapılışı

  1. Öncelikle patlıcanları yaklaşık 30 dk. tuzlu suda bekletin (acısını almak için).
  2. Bu arada iç malzemeleri hazırlayalım. Soğanları doğrayın ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Hafif pembeleştikten sonra kıymayı ilave edin. Kıymaların rengi değişene kadar iyice kavurun. 
  3. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilave edin ve ardından doğranmış sarımsakları ekleyin.
  4. Karışımın altını orta ateşte kapağını kapalı olarak pişirin (10 dk.). 
  5. Son olarak kıydığınız maydanozları ilave edip karıştırınız.
  6. Süslemek için domates ve mantarları ince ince dilimleyin.

     Şimdi ise Patlıcanları kızartma işlemine geçiyoruz:
  1. Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları, çıkartıp suyunu süzüyoruz.
  2. Kızartma tenceresine yaklaşık 2 su bardağı sıvı yağı ekliyoruz ve yağın kızmasını bekliyoruz.
  3. Patlıcanlar altın rengini alıncaya kadar kızartıyoruz.
  4. Orta büyüklükte bir kaba sıcak su ekleyiniz ve kızartma tenceresinden aldığınız patlıcanları bu kaba koyunuz. Burada yaptığımız işlem patlıcanların fazla yağdan arınması ve yemeğin çok yağlı olmamasını sağlamaktır. 
  5. Patlıcanları sıcak sudan alıp bir süre beklettikten sonra fırın kalıbınıza dizin ve içlerini hazırladığınız karışımla doldurun. 
  6. 200 oC' de 45 dk. pişirmeye bırakın. 
  7. Fırına koyduktan 30 dk. sonra dilimlediğiniz mantar ve domatesleri üzerlerine dizin ve tekrar fırına veriniz. 
  8. Mantar ve domatesler piştikten sonra yemeğiniz hazırdır.

Elbette ki karnıyarığı pilav ile sunmamak olmaz  :)


Afiyet Olsun.





Yorumlar