Kereviz (Havuçlu, Cevizli) Salatası


            Ne zaman kereviz alsam, bana, küçükken babaannemin ellerinden iştahla yediğim kıymalı kereviz yemeğini hatırlatır . Ne kadar çok severdim bir bilseniz... Şimdiler de ise  ya zeytin yağlısını ya da salatasını yapıyorum. Çünki kıyma ile sebzeleri  birlikte pişirmemeye özen gösteriyorum. Ama babaanneme gittiğimde tabiki kıymalısını istiyorum:)   
                Kerevizi sade rendeleyip sevmiyorsanız havuç ve cevizden yardım alarak muhteşem bir tad elde edebilirsiniz.  Özellikle diyet yapanlara ise mayonez yerine, üzerine biraz zeytin yağı gezdirmenizi önerebilirim. Şimdi de kerevizin faydalarından bahsedelim:


  
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Ayrıca kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor."







 Malzemeler:

  • 4 adet havuç (Eğer havuçları büyük ise 2 adet)
  • 1 orta kerevizin yarısı (Eğer kereviz küçük ise tamamı olabilir)
  • 1 adet küçük diş sarımsak(İsteğe bağlı arttırılabilir)
  • 1 avuç iri çekilmiş ceviz
  • 2 su bardağı yoğurt (İsteğe bağlı arttırılabilir)
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • tuz (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Havuçları, kerevizleri bir kaba rendeleyiniz.
  2. Sarımsağı iyice dövüp salataya ilave ediniz.
  3. Üzerine yoğurt ve mayonezi ekleyip karıştırınız.
  4. Ardından cevizleri de ekleyip karıştırıyoruz.



Afiyet Olsun.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kereviz

Yorumlar