Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi

 
     Yine uzuuun bir aradan sonra tekrar karşınızdayım. Ankara, İstanbul derken tekrar geldim buralara... İnsanın ailesinin uzakta olması ve aralarda şehirler ülkeler olması, ha diyince çıkıp gidememesi en üzücü olanı bence... Neyse ki bu 3 haftalık tatille birazda olsa hasret giderebildik. Birlikte bol bol vakit geçirdik, annemle beraber ( cuma, salı ) pazarlara gittik. Hep bana eşlik etti sağolsun. Pazar demişken en çok sevdiğim mağaza tipidir. Herşey var, meyve sebzesinden tut süpürgenin torbasına kadar...
     Son derece keyif alırım. Tazecik yiyecekler, ucuz fiyata ihraç fazlası kıyafetler, ev gereçleri... Çok özlemişim yahu :) Yazarken bile yüzüm gülüyor...
     Konu birden aile özleminden pazar özlemine geçti artık beni mazur görün, uzakta olunca herşey özleniyor sanırım :)

     1 hafta oldu evime geleli. Gelir gelmez kurs, staj, derken yoğun şekilde geçiyor. Bende Ne pişiricem derdine girecekken imdadıma Nevsal Abla'nın bahçesindeki baklalar yetişti. Geçen seneden beri aklımdaydı bakla yapmak lakin burada az bulunuyor ya da hemen bitiyor. Sağolsun Nevsalim sayesinde bizde bu lezzetten faydalandık.

     Hem hafif hem zeytinyağlı, tam bir yaz yemeği oldu...


Malzemeler:
  • 500 gr. taze bakla
  • 1 yemek kaşıgı un
  • 2 cay kasıgı şeker
  • 2 bardak soğuk su
  • 1 limon suyu
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay bardagı zeytinyağ 
  • dereotu
  • Tuz, karabiber, pulbiber





Yapılışı:
  1. Barbunyayı, fasulyeyi ayıklar gibi temizleyiniz. Gerekirse 2 yada 3'e bölün. Kararmaması için bir kabın içine yarım limon suyunu sıkın ve bekletin.
  2. Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı dökün ve soğanları ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından baklayı ekleyin. Baklanın rengi değine kadar kavurun.
  3. Bir kasede; yarım çay bardağı zeytinyağ, un, yarım limon suyu, isteğe bağlı tuz, karabiber ve pul biberi iyice çırpın ve baklanın üz66:erine gezdirin. Ardından 1 bardak su ilave edin. Son olarak içine 1-2 tutam dereotu ilave edin. 
  4. Kısık ateşte pişirin ve ilk yarım saat kapağını hiç açmayın. Suyunu çekdiğinde (Aman dibini tutmasın) tadına bakın, gerekirse 1 bardak su daha ilave edin (Ben öyle yaptım). Eğer pişmiş ise soğumasını bekleyin.
  5. Yanına sarımsaklı ya da sade yoğurt ve dereotu ile servis ediniz.


Afiyet Olsun.

Yorumlar

  1. çok severim baklayı,ellerine sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık baklaya bayılırım sevgiler bende beklerim...

    YanıtlaSil
  3. Aaaa pazarlara ben de bayılırım, rengerenk, herşey taze, nefis... Ellerine sağlık. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  4. Evet canım aynen öyle :) çok teşekkür ederim sana da hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder