Mantı Tarifi

Zahmetli ama lezzeti buna değen tek yemektir mantı... 

Malzemeler:
(3-4 porsiyon)

  • 3 su bardağı un + hamuru açma aşamasında un
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ 
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su + yoğurma aşamasında eğer gerekirse 1 yemek kaşığı kadar su
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

Yapılışı:

  1. Derin bir kaba un alın. Üzerine tuzu serpin.
  2. Ortasını açıp içine yumurta, zeytinyağ ve suyu ilave edin. Elinizle daireler yaparak karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Bu sırada gerekirse 1 yemek kaşığı suyu ilave edin. Kulak memesinden sert bir hamur elde ediceksiniz. Bu nedenle iyice yoğurmalısınız. 
  3. Streç filme sararak oda sıcaklığında 20 dk. bekletin.
Bu sırada iç harcını hazırlayabiliriz.

Kıyma harcı için gerekli olan malzemeler:
  • 250 g kıyma
  • 2 adet orta boy ince kıyılmış soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kadar tuz
Yapılışı: Derin kabın içine ince kıyılmış soğanı ve tuzu alın ve soğanları diriliği kaybolana kadar güzelce yoğurun. Kıyma ve karabiberi ilave ederek homojen bir karışım elde edin.


HAMURU AÇMA AŞAMASI 

Dinlendirdiğimiz hamuru 4 eşit parçaya bölün. İlk parçasını alıp geri kalanları tekrar streç filme sarın. Çalışma tezgahına biraz un serpin.

Hamuru elinizde biraz yoğun üzerine de hafifçe un serpin
Önce merdane ile olabildiğince inceltin, sonra oklava ile yufka inceliğinde açın.
Bıçak yardımı ile 2 x 2 cm genişliğinde ya da dileğiniz büyüklükte kareler kesin. 





Kıymalı harctan elinize bir miktar alın.
Tüm kestiğiniz hamur karalerinin üzerine göz kararı paylaştırın.



Hamurları kapama işlemi ise her iki karşılıklı kenarları birbirine yapıştırın ve hafifçe bastırın.
Şekildeki gibi bir görüntü elde ediceksiniz.


İlk açtığımız hamurdan mantıları elde ettik.
 Aynı işlemleri geri kalan diğer 3 parça hamur içinde tekrarlayınız.
Artan fazla hamur parçalarını atmayın! 
Erişte yapımında ya da çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

                                          

Afiyet Olsun!

Yorumlar