Balkabaklı Kek (Pumpkin Tea Cake)

Yeni aldığım kitabımdan bir tarif paylaşıyorum bugün sizlere...
 Tarif, San Fransico' nun meşhur fırını Tartine Bakery'in Cookbook kitabından... Lezzeti çok güzel ancak sadece içindeki sıvı yağ miktarını çok bulduk. Tarifi olduğu gibi yazdım ancak sıvı yağ miktarını yarıya indirirseniz bence çok daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz.


Malzemeler:

  • 225 g un 
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu (7 ml)
  • 1 çay kaşığı karbonat (2 ml)
  • 1,5 yemek kaşığı tarçın (25 ml)
  • 2 tatlı kaşığı muskat tozu (10 ml)
  • Yarım çay kaşığı karanfil tozu (1 ml)
  • 255 g balkabağı püresi 
  • 250 ml Ayçiçek yağı (1 su bardağı)
  • 270 g toz şeker 
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 3 adet büyük boy yumurta
  • Üzeri için  2 yemek kaşığı toz şeker (Ben koymadım)
Yapılışı:
  1. Fırını 160 dereceye ayarlayın. 
  2. Tüm kuru malzemeleri; Un, kabartma tozu, karbonat, tarçın, muskat tozu ve karanfili bir kaba eleyin.
  3. Ayrı bir derin kabın içine balkabağı püresi, sıvı yağ, tuz ve şekeri katın karıştırın. Yeteri kadar karışınca içine teker teker yumurtaları kırın. Her bir yumurtayı kırdıktan sonra karışımı iyice karıştırmalısınız. Ardından işlemi tekrarlayın.
  4. Bir spatula ya da tahta kaşık yardımıyla sıvı karışımın içine kuru malzemeleri katıp yavaşça pütürsüz bir görünüm elde edene kadar karıştırınız.
  5. Boton kek kalıbın içini önce katı yağlayın sonra üzerine yağlı kağıt serin. Ardından kek hamurunu döküp fırına verin Yaklaşık pişme süresi 1 saat kadardır. İlk 35 dk fırın kapağını açmayın. Yoksa kekiniz sönebilir. Bu süre geçtikten sonra kürdan batırarak kekin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. (Benim fırınımda kekim 50-55 dk. da pişti.)
  6. Ayrıca keki buzdolabında 4 gün dipfrizde 1 hafta saklayabilirsiniz.
Afiyet Olsun!

Yorumlar

  1. Bence güzel görünüyor .Malzemelere bakılırsa 1 su bardağı bir su bardağı yağda normal.Ellerinize sağlık.Kekin birazda yağlı olması lazım öbür türlü kupkuru oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder