ELMO PASTA ve YAPILIŞI

Kızımın en sevdiği arkadaşı;

E L M O' nun pastanı yapıyoruz...


          Bu pastanın yapımı için 3 ayrı tarif paylaşacağım. Uzun bir post olacak ama en önemli tarifleri paylaşıyorum. Mutlaka not etmenizi öneririm.
  1. aşama Pandispanya tarifi
  2. aşama Beyaz krema tarifi
  3. aşama Buttercream tarifi


1. PANDİSPANYA TARİFİ (26 CM)
  • 140 g bitter  ya da beyaz çikolata (ben beyaz çikolata kullandım)
  • 75 g tereyağ
  • 6 adet yumurta
  • Bir fiske tuz
  • 120 g toz şeker
  • 100 g un
  • 50 g nişasta
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
Pandispanya kekinin yapılışı:
  1. Fırını 175 dereceye ayarlayın. (Fansız)
  2. Çikolata ve tereyağını kısık ateşte eritin. (Yakmamaya özen gösterin!)
  3. Yumurtların sarıları ile beyazlarını birbirinden ayırın. Sarılarını toz şeker ile krema kıvamına, rengi açılana kadar çırpın.
  4. Soğuyan ama hala akışkan durumdaki çikolatayı yumurta sarılarına, bir yandan çırparak yavaşça ekleyin.
  5. Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile katılaşıncaya kadar çırpın.
  6. Çırpılan yumurta beyazlarını yumurta sarısı- çikolata karışımına 3 aşamada ekleyerek, yavaşça, havalandırarak yedirin.
  7. Un, nişasta ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın. Bu karışımı eleyerek yumrutalı karışıma yine 3 aşamada, havalandırarak yavaşça yedirin.
  8. Kek karışımını her tarafı yağlı kağıt ile kaplanmış olan 26 cm'likyuvarlak kelepçeli kalıba dökün.
  9. Önceden ısıtılmış 175 derecede 40-45 dk kadar pişirin.
  10. Kek iyice soğuyup kalıbından çıktıktan sonra kağıt havluya sarıp üzerini streç film ya da bunlar yoksa alüminyum folyo ile kaplayın ki ertesi güne nemli bir kekiniz olsun. Üzerinde çatlak kısımlar var ise onları bıçakla kesiniz. Daha sonra kekinizi katlarına ayırın. Üzeri en düzgün olan en üste gelmelidir. Yani taban kısmı en üste gelmelidir.
  11. Daha sonra her bir katın üzerlerini sütle ıslatın. Hafif ıslak bir kek elde edin.
  12. Sütle ıslatılan pandispanyaların her katının arasına beyaz krema ve sevdiğiniz meyve ile  kaplayınız. (Beyaz krema tarifi 2.aşamadadır.)
  13. Elmo'nun yüzü için siyah şeker hamurunu ağız şeklinde kestim. Beyaz ve turuncu şeker hamurunu kullanarak göz ve burun şekillerini yaptım. 
  14. Son olarak buttercream (Tarifi 3. aşamadadır) ile kaplayarak pasta buzdolabında dinlendirilmeye bırakılır.
  • Bu tarifte en önemli nokta 6. ve 7. basamaklardır. Bu aşamaları lütfen daha özenle uygulayınız.

2. BEYAZ KREMA TARİFİ
  • 500 g kaymak ya da mascarpone peyniri. 
  • 250 g quark yoğurt 
  • Yarım limonun suyu (Mandalina ya da portakal suyu da olabilir)
  • 1 paket vanilya ya da 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 70 g toz şeker
Beyaz kremanın yapılışı:
  1. Bütün malzemeleri karıştırn ve şekerler eriyene kadar çırpın.
  2. Krema haline geldikten sonra buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Notlarım:
  1. Bu krema çilek ya da böğütlenli vs. meyveli pastalar için daha uygundur.
  2. Pastanın iç kreması olarak ve dışını kaplamak için kullanılır. Dilerseniz daha sonra bunu üzerini şeker hamuru ile kaplayabilirsiniz.
  3. Pasta sevmeyenler bu kremayı kekin üzerine sürerek  ve üzerine meyveler dilimleyerek yiyebilir ya da servis edebilirler.

3. BUTTERCREAM TARİFİ

  • 250 gr tereyağ (oda ısısında)
  • 500 gr elenmiş pudra şekeri
  • 2-3 yemek kaşığı ılık süt
  • 1 paket vanilin
  • İsteğe göre gıda boyası
Buttercream yapılışı:
  • Oda ısısındaki tereyağını mikserde beyazlaşana kadar çırpılır. Mikser düşük miktarda çalışırken pudra şekerini kaşık kaşık ilave edip mikserin hızını son seviye arttırıp 7-8 dakika çırpılır. Daha sonra 1 paket vanilin ve 2-3 yemek kaşığı süt ekleyerek pürüzsüz krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
  • Bu kremayı buzdolabında 15-20 dakika dondurup bir duy yardımıyla pastanın üzerine kolayca sürmemizi sağlar. Ben çay kaşığı ucu ile gıda boyası ilave edilip rengi gelene kadar karıştırılır. Elmo'nun kırmızı bölümlerini çimen duyu kullanarak yaptım. Yaparken ara ara pastayı buzdolabında 30 dk. dinlendirip işlem bitene kadar tekrar edilir.
  • Buttercream'i dondurucu bölümünde 3-4 ay saklayabilir, kullanacağınız zaman 30 dakika oda ısısında bekletip kullanabilirsiniz.
**Pastanın pandispanya ve krema tarifi için Özlem Sukaş'a teşekkür ederim.
**Buttercream İlkbahar pastaya aittir.

Afiyet olsun.

Yorumlar