Annemin Aşuresi

            Aşure tarifi için canım annemin yaptığı tadı damağımda kalan bu tarifi, yiyince hemen fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim. Tadına gelince; aşurenin kıvamı muhallebi gibi ne çok yoğun ne de çok sıvı ayrıca şekeri son derece yerinde ve portakal kabukları ile tadı daha güzel..

Malzemeler:
  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
  • 1.5 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 350 gr. kuru üzüm (sıcak suda bekletilmiş)
  • 300 gr. kuru incir (sıcak suda bekletilmiş)
  • 300 gr. kuru kayısı (sıcak suda bekletilmiş)
  • 200 gr. kuru dut (sıcak suda bekletilmiş)
  • Bir tutam karanfil
  • Yarım kilo fındık içi ya da ceviz
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • Yarım kilo süt
  • 6-6,5 su bardağı şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı:










    1. Bir gece evvelden buğdayı haşlayın ve öylece ertesi güne kadar bekletin.
    2. Nohut ve kuru fasulyeleri düdüklü tencerede  haşlayın.
    3. Ertesi gün beklettiğniz buğdayın suyunu değiştirin ve yerine 2-2-5 litre soğuk su ilave ederek pişirmeye bırakın.
    4. İçine bir tutam karanfil, pirinç, portakal rendesi, süt ve şekeri koyup karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
    5. Karışım kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ve fasulyeleri ilave ediniz.
    6. Ayrı bir kapta sıcak suda bekletilmiş; kuru inciri ve kayısıyı süzerek küçük küçük dilimleyin ve kaynayan aşureye dökünüz. Aynı zamanda dut ve üzümleri de süzüp ekleyiniz.
    7. Son olarak karışıma 2 ya da 3 su bardağı su ekleyiniz ki karışım bu aşamaya kadar biraz suyunu çekmiş olacaktır bu nedenle gereklidir.
    8. 1 yemek kaşığı nişasta da ekleyerek karıştırın ve kaselere dökmeye başlayabilirsiniz.

    Üzeri için: Nar taneleri, tarçın, badem, fındık, antep fıstığı, kuş üzüm ile süsleyebilirsiniz.







    Yorumlar

    Yorum Gönder