Aşure tarifi için canım annemin yaptığı tadı damağımda kalan bu tarifi, yiyince hemen fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim. Tadına gelince; aşurenin kıvamı muhallebi gibi ne çok yoğun ne de çok sıvı ayrıca şekeri son derece yerinde ve portakal kabukları ile tadı daha güzel..
Malzemeler:
Malzemeler:
- Yarım kilo aşurelik buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
- 1.5 su bardağı nohut (haşlanmış)
- Yarım su bardağı pirinç
- 350 gr. kuru üzüm (sıcak suda bekletilmiş)
- 300 gr. kuru incir (sıcak suda bekletilmiş)
- 300 gr. kuru kayısı (sıcak suda bekletilmiş)
- 200 gr. kuru dut (sıcak suda bekletilmiş)
- Bir tutam karanfil
- Yarım kilo fındık içi ya da ceviz
- 1 portakal kabuğu rendesi
- Yarım kilo süt
- 6-6,5 su bardağı şeker
- 1 çimdik tuz
- 1 yemek kaşığı nişasta
- Bir gece evvelden buğdayı haşlayın ve öylece ertesi güne kadar bekletin.
- Nohut ve kuru fasulyeleri düdüklü tencerede haşlayın.
- Ertesi gün beklettiğniz buğdayın suyunu değiştirin ve yerine 2-2-5 litre soğuk su ilave ederek pişirmeye bırakın.
- İçine bir tutam karanfil, pirinç, portakal rendesi, süt ve şekeri koyup karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
- Karışım kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ve fasulyeleri ilave ediniz.
- Ayrı bir kapta sıcak suda bekletilmiş; kuru inciri ve kayısıyı süzerek küçük küçük dilimleyin ve kaynayan aşureye dökünüz. Aynı zamanda dut ve üzümleri de süzüp ekleyiniz.
- Son olarak karışıma 2 ya da 3 su bardağı su ekleyiniz ki karışım bu aşamaya kadar biraz suyunu çekmiş olacaktır bu nedenle gereklidir.
- 1 yemek kaşığı nişasta da ekleyerek karıştırın ve kaselere dökmeye başlayabilirsiniz.
Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor :))
YanıtlaSil